EXCLUSIV VIDEO | Evaluare Națională 2023. Ce spun elevii despre subiectele la română, primul pas spre liceu: ”La nivelul așteptărilor, fără chichițe”

Publicat: 19/06/2023, 19:26

Elevii de gimnaziu, dar și părinții acestora, au avut parte de o zi plină de emoții și așteptări mari. Absolvenții de clasa a VIII-a au susținut, luni, prima probă de la Evaluarea Naţională, unde le-au fost testate cunoștințele la Limba şi literatura română. Elevii Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc” din Capitală spun că, în ciuda emoțiilor mari pe care le-au avut, examenul li s-a părut ușor, iar cei mai mulți dintre ei se așteaptă la note de peste 9.50.

La primul subiect de anul acesta de la Limba și literatura română, elevii au avut de răspuns la o serie de întrebări puse pe baza a două fragmente la prima vedere din textele „Limir-împărat”, de Ioan Slavici și „Deșertul pentru totdeauna”, de Octavian Paler, în timp ce, pentru subiectul al doilea, absolvenții de gimnaziu au avut de realizat o caracterizare a personajului Lia din opera lui Slavici.

Părinții elevilor de la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” au fost chiar mai emoționați decât copiii lor, pe care i-au așteptat să iasă din sala de examen cu sufletul la gură.

„Sunt copii cu pretenții, sunt note foarte mari, concurența foarte mare, normal că avem emoții foarte mari. Este Limba română, până nu văd rezultatele, nu știu. Eu sper, dar sunt copii, pot să facă greșeli foarte mici, deci nu știm.

Emoțiile sunt enorm de mari la Română și nu știm nimic încă o săptămână și două zile, până ies rezultatele. Deci nu pot să zic că am încredere. Vedem”, a spus una dintre mamele prezente în fața Colegiului.

Întrebată dacă și fiica sa avea emoții înainte de a susține prima probă de la Evaluarea Națională, femeia a spus: „Foarte mari. Are și ambiții foarte mari, vrea să dea la un liceu foarte bun și, atunci, greșelile pe care are voie să le facă sunt aproape nule. Vă dați seama, fiecare virgulă contează, fiecare cuvânt pe care nu l-a scris îi scade punctajul, și noi țintim la 10”.

„Eu m-am trezit la 5 dimineața, cred că am avut emoții mai mari decât ea. Ea, așa, ar fi părut că nu are, dar eu am simțit-o că are emoții destul de mari. La Română, mi se pare că este mult mai greu decât ceea ce învățam noi și sunt mult mai multe informații.

Poate pentru noi pare mai greu, dar pentru ei este normal”, a spus o altă mămică, venită să își aștepte fiica să iasă din sala de examen.

„Sunt copii foarte buni, au muncit un an întreg și cu siguranță va fi totul foarte bine”

Întrebată dacă greva profesorilor a afectat pregătirea elevilor pentru Evaluarea Națională, femeia a spus: „Nu știu cât de mult i-a afectat pe unii, cred doar că i-a deconcentrat un pic de la ceea ce aveau ei de făcut, pentru că nu au mai făcut școală în ultima perioadă și în momentul în care intri într-un într-un ritm, este mai ușor să mergi mai departe și să înveți în continuare”.

„Emoțiile sunt ceva firesc, cred că le avem cu toții, le încercăm și doar energie bună să transmitem. În rest, fiecare are destinul în mâinile proprii.

Să sperăm că au venit, în primul rând, pregătiți, și în al doilea rând, cred că vor face totul. Au absolvit un colegiu foarte bun și chiar nu cred că avem emoții, n-avem motive să avem emoții. Sunt copii foarte buni, au muncit un an întreg și cu siguranță va fi totul foarte bine”, a spus un alt părinte.

„Fetița noastră este în clasa a VIII-a, are Evaluare. Noi avem emoții mai mari, ea este mai OK, că este înăuntru. Trebuie să se concentreze pe ce face. Când o să iasă, vom vedea. Toată lumea speră o notă cât mai mare, dar o să vedem”, a spus o altă mămică, în fața Colegiului „George Coșbuc”.

În ceea ce privește admiterea la liceu, femeia a precizat: „Așteptăm nota. Poate rămâne aici, poate merge la altul, nu știu. După ce iese nota, putem face o alegere.

Dacă subiectele au grad de dificultate un pic mai ridicat, cred că îi ajută și să se concentreze și să primească notele mai pe drept. Adică să fie mai ușor să faci o notare decât atunci când subiectele sunt foarte ușoare și greșeli se pot face la lucruri mult prea ușoare și nesemnificative”.

„Am venit să o susțin pe sora mea, Irina, că dă și ea un examen important acum. Nu-i primul, primul a fost când a intrat la Coșbuc. Acum e doar așa, un antrenament. Am încredere în ea, chiar cred că o să se descurce foarte bine.

Eu cred că o să fie o notă mare și chiar n-am emoții, și nici ea nu ar trebui să aibă. 100% am încredere, sunt mândră, orice ar fi. Nu cred că e neapărat important liceul, atât timp cât îți faci treaba ca elev și ești responsabil”, a spus sora unei eleve care susține Evaluarea Națională.

„Cred că a fost subiectul mai ușor datorită grevei, dar sunt foarte optimistă”

Întrebată cum a fost la Evaluarea Națională, o elevă care a susținut examenul a spus: „Incredibil. Cel puțin, când am deschis, și am văzut că nu e liric… pfiu. A fost bine. Eu, oricum, speram să pice caracterizare la subiectul doi.

Deci a fost super-super bine, textul ne-a dat multe informații și pentru caracterizarea directă și indirectă, grilele au fost ușoare, la înțelegerea textului, gramatica a fost și ea surprinzător de ușoară. Adică n-am avut neapărat chichițe sau lucruri care să fie prea dificile și eu zic că a fost chiar foarte, foarte OK examenul”.

„Am avut cel puțin un test la română și unul la mate pe săptămână. În ultima săptămână, am făcut mai multe teste și ieri mi-am recitit gramatica. Adică n-au fost neapărat lucruri prea dificile sau prea grele, au fost ce se învață la școală”, a mai spus adolescenta, întrebată cât de intens s-a pregătit pentru Evaluarea Națională.

„Eu cred că a fost ușor, m-am descurcat, m-am pregătit pentru mai multe subiecte, nu strict pentru caracterizare sau orice ar fi picat, eu m-aș fi simțit destul de sigură pe mine. Cred că a fost subiectul mai ușor datorită grevei, dar sunt foarte optimistă”, a fost răspunsul unei alte absolvente de gimnaziu, care a precizat că speră la o notă peste 9.50.

„A fost OK la Evaluare, a picat bine. La subiectul doi, a picat caracterizare și a fost ușor, B-ul a fost iarăși ușor, a fost totul bine, m-am descurcat. Eu vreau să intru la «Tonitza», dar o să îmi pun și «Coșbuc» la opțiuni”, a spus un elev de clasa a VIII-a, care ar vrea o notă de „minim 9.50”.

„A fost destul de bine, mai ușor decât mă așteptam. Eu zic că m-am descurcat. Cel mai greu mi s-a părut subiectul doi, pentru că a fost caracterizare și n-am vrut să fie caracterizare, dar a fost OK”, a precizat o altă elevă, care estimează că va lua „peste 9.40 – 9.50” la examen și speră să facă liceul tot la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”.

O altă elevă care speră să ia „10 curat” la proba de la Limba română a spus că examenul „a fost super”, că cerințele au fost foarte clare și crede că o să fie totul foarte bine. ”Mă descurc mai bine la mate, deci sper că o să fie mai bine la mate. O să fie perfect!”, a adăugat aceasta.

Întrebată dacă vrea să rămână în clasa a IX-a tot la Colegiul ”George Coșbuc”, adolescenta a spus: „La un alt liceu îmi doresc. Mă gândeam la Colegiul Lazăr, la Științele Naturii”.

„Mi s-a părut un nivel accesibil pentru toată lumea”

„Aș putea spune că au fost niște subiecte destul de simple. N-am să mint, nu m-am așteptat la subiectul al doilea, însă, în general, aș putea spune că m-am descurcat.

Subiectele chiar au fost la nivelul așteptărilor și cât să le facă toată lumea – chiar foarte accesibile, deloc grele. M-aș aștepta undeva la un minim 9, aș putea să spun, clar. Aș dori să dau la un alt liceu, ca să văd și un alt colectiv, un alt mediu, cu totul altceva – la «Alexandru Ioan Cuza»”, a spus un elev.

„În afară de frază, care, în general, reprezintă un nivel de dificultate, mi s-a părut un nivel destul de obișnuit, aș putea spune, accesibil pentru toată lumea. A fost caracterizare la subiectul doi, ceea ce iarăși se putea mult mai greu. Adică mie, personal, mi se pare destul de ușoară caracterizarea.

Dacă ar fi vrut să dea mai greu, ar fi putut să dea mesajul textului”, a susținut un alt absolvent de gimnaziu, care susține că își dorește să rămână „foarte tare la clasa de Științe Socio-Umane” din cadrul Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”.

Întrebat dacă s-a pregătit cu mult timp înainte de acest examen, elevul a precizat: „M-am pregătit cu patru ani înainte, aș putea spune. Adică nu faci față dacă nu le ai pregătite din timp. Intens, m-am apucat de la începutul anului și pot spune că sunt la fel de pregătit și la matematică. La română, eu spun că o să iau în jur de 9.70 – 10”.

Odată încheiat examenul la limba română, elevii de clasa a VIII-a se pregătesc pentru a doua probă de la Evaluarea Națională 2023, cea la matematică, pe care o vor susține miercuri, 21 iunie.

Primele rezultate la Evaluarea Națională 2023 vor fi afișate pe data de 28 iunie, până la ora 14:00, iar elevii care sunt nemulțumiți de notele obținute pot face contestație. Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor va avea loc pe 4 iulie.


CITEȘTE ȘI:

Evaluare Națională 2023. Au apărut subiectele la Limba și Literatura română. Cerințe din texte de Ioan Slavici și Octavian Paler

Baremul de corectare la Limba Română pentru Evaluare Naţională 2023, clasa a VIII-a, a fost PUBLICAT. Cum ar fi trebuit rezolvate subiectele

Evaluare națională 2023. Ce este codul unic primit de elevi la începutul probei la limba română

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Când se anunță rezultatele finale la prezidențiale 2024? S-au numărat peste 99,7%
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Se schimbă permisele, cu examen auto susținut din nou obligatoriu. Ce șoferi îl vor da
Drama haiducului neînfricat, iubit de toți românii. Domnițele oftau după el. A murit în condiții...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Savantul român care a salvat mii de vieţi prin „Marea experienţă românească”